A vitaminok a szervezet fizológiás működéséhez szükséges anyagok, amelyet a szervezet nem képes önmagától előállítani, ezért táplálékkal kell őket, illetve az előanyagaikat felvenni. A sejtek anyagcserejében van szerepük, illetve befolyásolják egyes szerveink működését.
A vitaminokat oldhatóságuk szempontjából két csoportba oszthatjuk:
1. Zsírban oldódó vitaminok - D, E, K, A
2. Vízben oldódó vitaminok - C, B1, B2, niacid, biotin, B6, pantoténsav, folsav, B12.
Vízben oldódó vitaminok:
C- vitamin
Nézzétek meg az alábbi linket is: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=29
Több funkció: kötő- és támasztószövetek kollagénjének képzésében, szükséges a növekedéshez, a regenerációhoz, és a sebgyógyuláshoz. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást, közreműködik számos hormon képződésében is. Farmakológiai dózisban adott C- vitamin csökkentheti a koleszterinszintet.
Fokozza a vas és a réz felszívódását, túlzott fogyasztásakor a vizeletben az oxalát- ürítés megnő, növelve a kőképződés kockázatát. Szinte minden friss gyümölcs és zöldség tartalmaz, továbbá a burgonyában is jelentős mennyiségben találhatunk.
Téli hónapokban a megfelelő ellátottság csak tudatos étrendi összeállítással lehetséges.
B1 vitamin (tiamin)
Nézzétek meg az alábbi linket is: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=28
Szénhidrát anyagcsere szabályozásban van része, illetve az energiaszolgáltató folyamatokban. Diéta, esetleg finomított szénhidrátokra épülő táplálkozás esetén alakul ki, hiánybetegsége a beriberi. Gabonafélék héjában, hüvelyesekben, húsfélékben, tojásban, burgonyában található. Bizonyos élelmiszerekben viszont antitiamin hatású anyagok találhatók (gomba, élesztő, kelbimbó, feketeribizli), de vegyes táplálkozásnál nem fordul elő hiány.
B2 vitamin (riboflavin)
Érdeklődők számára (ez a vitamin nem kerül órán feldolgozásra): http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=354
Enzimalkotórészként biológiai oxidációs folyamatokban vesz részt, szerepet játszik az aminosavak anyagcseréjében.Élesztőben, tejben, sajtban, főzelékfélékben, húsokban, cereáliákban (gabonafélék) található meg főleg. Hiánya általában nem fordul elő, mivel a legtöbb táplálékban megtalálható, de esetleges hiányakor- nyálkahártya, és bőrelváltozások jelentkeznek.
B6 (piridoxin) és B12 vitamin (kobalamin)
Nézzétek meg az alábbi linkeket is: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=357
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=358
B6- esszenciális zsírsavak anyagcseréjében játszik szerepet, fehérjékben található: tej, tojás, húsfélék, kukorica.Hiányakor bőr- nyálkahártyagyulladás, ideggyengeség alakulhat ki.
B12- anyagcserefolyamatokban meghatározó szerepe van, hiányában minden szövet károsodik, állati eredetű élelmiszerekben van jelen: tej, tojás, hús, hal. Hiányában vészes vérszegénység alakul ki, járászavar, idegi tünetek, gyengeség.
Niacin (B3- vitamin)
Érdeklődők számára (ez a vitamin nem kerül órán feldolgozásra): http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=355
Régi neve: PP faktor. Enzimalkotóként részt vesz fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében. Triptofánból képződik kis mennyiségben. Májban, húsban, halban, tojásban, élesztőben, száraz hüvelyesekben található. A kukrociában viszont niacinantagonista anyag található. Hiánybetegsége a pellagra/ durva bőr, tünete a bőr napfénynek kitett területein a megjelenő sötét foltok, és szaruréteg túlburjánzása.
Folát (folsav)
Érdeklődők számára (ez a vitamin nem kerül órán feldolgozásra): http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=359
Fehér- vörösvérsejtek, vérlemezkék képződéséhez, gyomor- béltraktus, és a szájnyálkahártya épségéhez szükséges. Májban, zöld leveles salátákban, főzelékfélékben, élesztőben található. Vérszegénység, nyelvgyulladás, növekedési zavarok, a tápcsatorna betegségei alakulnak ki. Terhes nőknél különösen fontos a megfelelő bevitele, a magzati gerincvelő kifejlődéséhez elengedhetetlen a terhesség első három hónapjában.
Biotin (H- vitamin, B7- vitamin)
Érdeklődők számára (ez a vitamin nem kerül órán feldolgozásra): http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=25
Zsírsavak előállításában, szénhidrátok felhasználásban, és a koleszterin anyagcserében játszik szerepet. Sok élelmiszerben megtalálható, pl. máj, vese, egyes belsőségek, tojássárgája. (A tojásfehérje viszont biotin- antagonista anyagokat (avidin) tartalmaz, gátolva a felszívóását!) Hiányakor lehangoltás, étvágytalanság, vérszegénység,evészavarok alakulhatnak ki.
Pantoténsav (B5- vitamin)
Érdeklődők számára (ez a vitamin nem kerül órán feldolgozásra): http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=356
Zsírsavak és szénhidrátok egymásba alakulását szabályozza. A haj színét, növekedését befolyásolja. Állati belsőségekben, halban, tojásban, karfiolban, káposztában, gabonafélék héjában található. Hasfájás, hányinger, álmatlanság, lehangoltság alakul ki, elégtelen bevitel esetén.
Az egyes vitaminok okozta hiánybetegségekről, tünetekről itt olvashattok bővebben:
http://www.vital.hu/vitaminhiany-tunetei?page=0%2C0
B- vitaminok hiánya:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11738/a-b-vitaminok-hianyai-es-tunetei
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.