2017. április 01. 13:56 - S. Szilvi

Vitaminok- Zsírban oldódó vitaminok

A vitaminok a szervezet fizológiás működéséhez szükséges anyagok, amelyet a szervezet nem képes önmagától előállítani, ezért táplálékkal kell őket, illetve az előanyagaikat felvenni. A sejtek anyagcserejében van szerepük, illetve befolyásolják egyes szerveink működését.

A vitaminokat oldhatóságuk szempontjából két csoportba oszthatjuk:

1. Zsírban oldódó vitaminok - D, E, K, A

2. Vízben oldódó vitaminok - C, B1, B2, niacid, biotin, B6, pantoténsav, folsav, B12.

 

Zsírban oldódó vitaminok:

A- vitamin

Nézzétek meg az alábbi linket is: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=7

Az A- vitamin szükségletének csak egyharmadát vesszük fel májból, tojásból, vajból, a többi béta- karotin (elővitamin) formájában kerülhet be a szervezetbe sötétzöld és mélysárga gyümölcsökből, és zöldségekből. A béta- karotin a szervezetben A- vitaminná képes alakulni.

Hámvédő vitamin: hiányában szürkületi vakság jön létre, illetve hyperkeratosis. Gyógyszeres túladagoláda viszont toxikus hatású. Túlzott karotinfogyasztás esetén a bőr sárgásan elszíneződik (carotinanemia), de nem toxikus.

 

D- vitamin

Nézzétek meg az alábbi linket is: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=12

Érdeklődők számára: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/ezert_szedjen_d-vitamint/20140114102935

Ultraibolya sugarak hatására a bőrben képződik elővitaminjából (7- dehidrokoleszterol), táplálékból halolajból, tojásból, májból, vajból vehetjük fel. A kalcium és a foszfor csontokba való beépülését szabályozza. Hiányának az oka a kevés D- vitamin bevétele, illetve elégtelen napozás, vagy zsírfelszívódási zavar.

Hiányakor a csontok ásványianyag- tartalma elégtelen, deformitások jönnek létre (angolkór- rachitis). Túladagolása toxikus hatású.

 

E- vitamin

Nézzétek meg az alábbi linket is: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=30

 Egészséges embernél táplálkozásból adódó E- vitamin hiány nem fordul elő, hiánybetegsége zsírfelszívódási zavaroknál jelentkezik. Napraforgóolajban, szójaolajban, búzacsírában nagy mennyiségben található. Nagy dózisban is csak kevésbé toxikus.

 

K- vitamin

Nézzétek meg az alábbi linket is: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=10

 Zöldlevelű főzelékfélékben, májban, spenótban, káposztában található meg, kis mennyiségben tejben és húsban, gyümölcsökben és gabonafélékben is van, de a bélbaktériumok is állítanak elő K- vitamint (egészséges bélflóra ezért is fontos).

A véralvadásban játszik szerepet: II., VII., IX., X. véralvadási faktorok képzésében K- vitaminra van szükség. Egészséges emberben nem fordul elő, hiányakor zsírfelszívódási vagy májműködési zavarral kell számolni.

 

 

Az egyes vitaminok okozta hiánybetegségekről, tünetekről itt olvashattok bővebben:

http://www.vital.hu/vitaminhiany-tunetei?page=0%2C0

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/taplalekkiegeszitok/cikkek/milyen_tuneteket_okozhat_az_egyes_vitaminok_hianya/20120416165410

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vitaminokesasvanyianyagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7012393565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása