2017. április 02. 20:11 - Reni Czinkus

Ásványi anyagok - Makro- és mikroelemek

Sziasztok!

Az alábbiakban hét nagyon fontos szervetlen anyagot fogtok megismerni, amelyek jelenléte elengedhetetlen a szervezet rendes működéséhez. Az ásványi anyagokat -más néven nyomelemeket- a szervezetben fellelhető mennyiségük alapján két fő csoportba osztjuk: makro- és mikroelemek. Azok az anyagok, amelyek a szervezet tömegénél 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen azokat makro-, amik ennél kisebb, azokat mikroelemeknek nevezzük. A mikroelemeket két további csoportra oszthatjuk, esszenciális és nem esszenciális anyagokra. Az esszenciálisak nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, a nem esszenciálisok szerepe egyelőre tisztázatlan.

Na de akkor nézzünk meg három nagyon fontos ásványi anyagot;

Nátrium - Na; A nátrium a makroelemek közé tartozik, ugyanis egy felnőtt emberi szervezetben (kb. 70 kg) hozzávetőlegesen 100 g Na-t találhatunk. Elsődleges feladata a szervezet só-víz háztartásának fenntartása. Ennek megfelelően a szervezetben megtalálható Na-ionok nagy része a sejtek közötti extracelluláris térben található meg (szövetközti folyadék 53%, csontok 44%). Az összes nátrium mindössze 3%-a található meg a sejteken belül. Szerepe még ezen kívül a membrántranszportok segítése, a tápcsatornában az amiláz aktiválása, így segíti a glükóz felvételét is. A nagy mennyiségű nátriumbevitel -amelyet természetesen nagy mennyiségű folyadékfogyasztás is követ- erősen megterheli a kiválasztószerveket. A túlzott Na tartalmú diéta a vesék károsításán keresztül magas vérnyomás kialakulásához vezethet, melyet később a mellékvesék károsodása is követhet. Keringési rendellenesség is kialakíthatja a Na-felhalmozódást a szervezetben. Elsődlegesen természetesen a sóval visszük be a szervezetbe, más forrás nem szükséges.

Kálium - K; A kálium a szervezetben az egyik legnagyobb arányban fellelhető makroelemünk. Egy felnőtt ember testének minden kilogrammja körülbelül 2 grammot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg-os ember szervezetében 140 g kálium található. A kálium a szervezetben elsődlegesen a sejteken belül található meg, a nátriummal együtt a só-víz háztartást alakítják ki. A kálium emellett részt vesz a fehérje- és glikogénszintézisben, és az energiatermelésben. Káliumhiányban szenvedők elsődleges tünetei az izomgyengeség, bélrenyheség, míg a túl sok kálium jelenléte a szervezetben szíven belüli ingervezetési zavarokhoz vezethet, ami súlyosabb esetekben szívmegállást is okozhat. Magas kálium-tartalmú ételek közül első helyet foglal el a bab, és a hal, de nagy kálium forrás még az avokádó és a banán is.

Vas - Fe; A vas az egyik legfontosabb esszenciális mikroelemünk, ezért nézzünk is meg róla pár fontos adatot. Egy felnőtt ember szervezete átlagosan 3-5 g vasat tartalmaz. Ez nem tűnhet soknak, de jelenléte -mint az esszenciális jelzőből kiderülhet- létszükséglet. Szerepe elsődlegesen a vérképzésben, és a légzésben található. Katalizálja a sejtérés folyamatát, valamint a hemoglobin molekula építőeleme, amely a testen belüli gázok szállításáért felelős. A hemoglobin egy négy alegységből felépülő fehérje, amely 4 vasatomot tartalmaz. A vasbevitelünkre odafigyelni nem elég, mert vannak olyan anyagok amelyek gátolják, és vannak olyanok amelyek elősegítik a felszívódását a nyombélben. (Példának okáért a C-vitamin fokozza, a tehéntej fogyasztása csökkenti a vas felszívódását). A vasraktárakhoz (lép, máj, csontvelő) való szállítását a transzferrin nevű plazmafehérje szállítja. A vashiány tünetei: sápadt bőr, kedvetlenség, kimerültség, étvágytalanság. A vas ásványi anyag túladagolása hátrányos, mivel telíti a transzferrint, és így csökkenti annak bakériumölő hatását. A vasbevitelt elsődlegesen a húsból és májból tudjuk fedezni, de bizonyos zöldségek is rendelkezése állnak (spenót, savanyú káposzta). 

Kalcium - Ca; A kalcium a makroelemekhez tartozik, egy felnőtt emberi test kilogrammonként 15-20 g kalciumot tartalmaz, ami így összesen 1200-1500 g-ot feltételez egy szervezetben. Ezek jó része (98%) a csontokban és a fogakban halmozódik fel. A maradék 2% a testnedvekben és a szövetekben ionos formában található meg. Legfontosabb kalciumforrások a tej és a tejtermékek, az avokádó és a brokkoli. A vas fontos szabályozó szereppel bír az alábbi folyamatokban: segíti a véralvadást, segíti a B12 (nincs alsóindex a szerkesztőben bocsi a pontatlanságért)  vitamin felszívódását, szabályozza az izom-ideg kapcsolatot, fokozza a hasnyálmirigy működését. Kalcium hiány esetén memóriazavar, depresszió és csontritkulás léphet fel, ellenkező esetben -vastöbblet esetén- hányinger, hányás, székrekedés lehetnek a tünetek.

Magnézium - Mg; A magnézium is a makroelemek közé tartozik, bár jelenléte mindössze csak 20-28 gramm egy felnőtt szervezetben. Elsődlegesen ionos formában található meg a szervezetben, ahol a csontok, fogak felépítésében, az ingerület átvezetésében, és így az ideg-izom működésben játszik szerepet. Emellett még enzimfelépítésben és aktiválásban is részt vesz, így közvetetten hat például az ATP-szintézis folyamatára is. A magnézium a szervezetben nagyrészt a csontokban található (48%), de a sejteken belüli térben, az izmokban, és az idegsejtekben is jelentős mennyiség található. Magnézium hiány kialakulása esetén a mellékpajzsmirigy reakciója csökken a vér kalciumszintjének csökkenésére (--> görcsösség), ehhez jöhet még az álmatlanság, és az idegességre való hajlam, valamint a depresszió. Túladagolás esetén hányinger, hányás, hasmenés, rosszabb esetekben alacsony vérnyomás és szívritmuszavarok is kialakulhatnak. Főként a növényi eredetű táplálék, a halak, a máj tartalmaz nagy mennyiségű magnéziumot.

Cink - Zn; A cink az esszenciális mikroelemek közé tartozik, a szervezetben mindössze csak 2-3 g található, jelentősen szétosztva. Az izmokban, a szemekben, a hajban, és a férfi nemiszervekben is jelen van. Elsődleges szerepe mindenféle enzim aktiválása (kb. 70 féle), valamint az inzulin szintézise és a szénhidrát anyagcsere is fontos feladata. Magas cink tartalmú ételek a hús, gomba, máj, tojás és a száraz hüvelyesek. Cink hiány esetén sápadt zsíros-pattanásos bőr, a körmökön lévő fehér folt, növekedési zavar, súlyosabb esetekben férfiaknál heresorvadás alakulhat ki. Túladagolás esetén fémes szájíz, gyomorfájdalom, hányinger, hányás fordulhat elő.

Jód - I; A jód az utolsó esszenciális mikroelem amellyel ebben a bejegyzésben foglalkozunk. Egy felnőtt szervezetben körülbelül 15-20 gramm van jelen, amelynek 80%-a a pajzsmirigy hormonjaiban található meg. Így befolyásolja az anyagcserét, a növekedés szabályozását, az idegrendszer és vérkeringés rendes működését. Jódhiány esetén a pajzsmirigy megnagyobbodik, golyva alakul ki (ez már a végső stádium). Elsőként csökken a pajzsmirigy hormontermelése, így lelassult anyagcsere-folyamatok lesznek jellemzők, valamint a mozgás lelassulásához is vezethetnek. Túladagolás esetén pajzsmirigy-zavar léphet fel. Magas jódtartalmú ételeink a tengeri halak, tej, tojás, de természetesen a jódozott só is, amely manapság nagy népszerűségnek örvend.

Források; Táplálkozás-bioenergetika; Káliumforrás; Élelmiszer-kémia; Kalcium hiány; Magnézium túladagolás; Cink

Reni

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vitaminokesasvanyianyagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8012395879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása